Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) başvuru ile Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi tescil belgesi alınarak tescillenen, hem kahvaltıkarda, hemde öğle ve akşam yemeklerinde meze olarak tüketilebilen, Hatay’ın binlerce yıllık geleneğimiz ve değerlerlerinden süzülüp gelen, günlük taze çökeleğin içine tuz, nane, toz karabiber, bol miktarda zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyon konulup uzunca bir süre yoğurularak yapılan, yapan usta ellere göre farklı tatları barındıran Sürk peyniri.
Sürk kelimesi Arapça'da çökelek anlamına gelir. Elle şekil verildiğinden, armut büyüklüğünde konik bir yapısı bulunmaktadır. Antakya Sürkü yöre ile özdeşleşmiş uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel mirası olan bir üründür.
Antakya kültürünün eşsiz lezzetlerinden biri olan Sürk Peynirini, yöresel kahvaltı meraklısı olan herkesin denemesi gerekir.