Sütün peynir gibi diğer süt ürünlerine dönüşüm süreci de koyun, keçi ve inek türlerinin evcilleştirilmesinden sonra başlamıştır. Orta Asya’dan Mezopotamya, Anadolu, Ortadoğu ve Avrupa’ya tarımla uğraşan toplumlarda peynir her zaman değerli bir gıda maddesi olmuştur.
Protein, D vitamini, kalsiyum ve çinko yönünden zengin bir gıda olan peynir, kahvaltının vazgeçilmez lezzeti olmakla kalmayıp, börek, salata, kek ve poğaça yapımında da kullanılmaya başlanmış, hatta ana yemeklerimize kadar girmiştir.
Hatay yöresine ait Çörekotlu Lavaş Peyniri, Antakya Yaprak Peyniri, Taze Çökelek, Kurutulmuş Çökelek, Sıkma Keçi Peyniri, Sıkma İnek Peyniri, Dil Peyniri, Künefe Peyniri, Köy Peyniri, Carra (Testi) Peyniri, İp (Sünme) Peyniri, Örgü Peyniri Lavaş (Topak) Peyniri, Misket (Lokma) Peyniri, Taze Sürk, Küflü Sürk gibi kendine has lezzeti olan peynir çeşitleri bulunmaktadır.
Yöreye özgü keçi peyniri, çökelek, koyun peyniri, köy peyniri ve lavaş peyniri sizler için Hatay Peynir Tabağı’nda...