Kurutulmuş Zahter 100 gr
Kurutulmuş Zahter 100 gr
Kurutulmuş Zahter 100 gr
Kurutulmuş Zahter 100 gr

Kurutulmuş Zahter 100 gr

Zahter, Zater, Çıprıka, Kara kekik yada Dağ Kekiği gibi bir çok farklı isimle anılan, Hatay’da dağ eteklerinde doğal ortamında yetişen, özenle toplanıp tamamen geleneksel yöntemler ile kurutulan, hiçbir katkı maddesi içermeyen bir kekiktir. Et ve tavuk yemeklerinde, salata ve kahvaltılık ürünlerde, soslarda, pizza ve makarnalarda kullanılabilir. Antiseptik özelliği olan zahter sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken bir bitkidir. Dağlardan topladık ve sizin için kuruttuk.
Ürün Kodu : 066026101
Gramajı : 100 gr
Ambalaj : Plastik Kutu
Fiyat : 20,00 TL (KDV Dahildir.)

Doğada, biz insanların hiçbir emek harcamasına gerek kalmadan, kendiliğinden yetişen çeşitli bitkiler vardır. Bunlar yemeklerimize lezzet, bedenimize ve ruhumuza şifa olur.
Türkiye’de Lamiaceae familyasına ait pek çok aromatik bitki türü “kekik” olarak tanımlanmaktadır. Özellikle uçucu yağı karvakrol ve timol içeren türler ‘‘kekik’’ olarak kabul edilmekte ve adlandırılmaktadır. Bu türler arasında Thymus, Origanum, Satureja, Thymbra ve Coridothymus cinsleri hem yayılış olarak hem de ekonomik olarak büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde bu cinslere dahil 39 tanesi endemik olmak üzere 78 tür doğal olarak yetişmektedir. Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.
Zahterin iki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. Oldukça keskin, hatta acımsı sayılabilecek bir kokusu vardır.
Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yabani olarak yetişir. Hatay’ın dağ eteklerinde doğal ortamda yetişmektedir.
Zahter, et yemeklerinden salatalara, kahvaltılardan akşam yemeklerine nereye ilave edersek yakışan, tazesiyle ve kurusuyla her yemeğe, salataya ayrı bir lezzet veren bir bitki olmasının yanında Roma döneminden bu yana insanlığın alternatif tıp alanında kullandığı, birçok sağlık probleminin çözümü olmuş şifalı bir bitkidir. Osmanlı döneminden beri de yemek kültürümüzün içerisinde yer almaktadır. Güneydoğu ve Ortadoğu mutfağında zahtersiz bir yemek kültürü düşünülemez.
İçeriğinde uçucu yağ ve tanen vardır. Bu bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulur ve daha sonra toz haline getirilir. Çay ve kahve olarak tüketilir. Baharat olarak kullanımı daha yaygındır.

Toplayıcılar daha ilkbaharda araziye çıkarak yeni gelişen zahter filizlerini toplarlar. Toplanan taze uç sürgünler bazen kurutularak da değerlendirilmekte veya salamura yapılmaktadır.
Taze filizlerinin toplanması dışında, bitkiler çoğunlukla çiçeklenme döneminde toprak üstüne yakın bir yerden biçilerek toplanır. Nadiren de olsa bazı toplayıcılar tarafından bitkiler çekilerek kökleriyle birlikte de toplanmaktadır.
Toplama zamanı Haziran – Ağustos aylarıdır. Biçilen kısımlar gölgede veya güneşte ve havadar bir yerde kurutulurlar. Gölgede kurutulmuş olanlar renk ve uçucu yağ bakımından daha kaliteli olduğu için tercih edilmektedir. Kurutma işlemi sona erdikten sonra bitkiler çırpılarak veya dövülerek harman edilmekte yaprak ve çiçekler gövde ve dallardan ayrılmaktadır.

Zahter, birçok vitamin ve mineral içerir. Kalsiyum, demir, selenyum, manganez, potasyum, magnezyum, folik asit, benzoil peroksit, betakaroten gibi minerallerini ve B6, A, C, piridoksin, tiamin vitaminlerini içermektedir.
İçeriğinde timol adı verilen bir çeşit uçucu yağ bulunmaktadır, bu yağ bitkinin antibakteriyel ve antiseptik özelliğinin temel sebebidir.
Zahter otu yüzde 38 liften oluşmaktadır, lif içeriği birçok bitkiye oranla çok yüksektir.
Yara, yanık ve zamanla ciltte oluşmuş lekelerin tedavisinde kullanılır ve etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Antibakteriyel özelliği ve içerdiği benzoil peroksit sayesinde akne temizliğinde de kullanılır ve akne oluşumunu engeller.
İçeriğinde bulunan piridoksin yani B6 vitamini sayesinde kuru olarak tüketildiği takdirde enerji verir, yorgunluğunuzu alır, stresi azaltır ve vücudu rahatlatır. Ayrıca içeriğinde zahter yağı olan aroma terapi karışımlarını teneffüs eden kişilerin stresle mücadele etmede yaşadıkları güçlüklerin azaldığı gözlemlenmiştir.
Zahter yağı ve suyu saç köklerine uygulandığı takdirde saçları kuvvetlendirir ve dökülmelerini engeller. Ayrıca bu uygulama saçların çok daha hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlar.
Zahterin en önemli özelliklerinden biri de mantar ve sedef tedavisinde kullanılan anti inflamatuar özelliğidir. Zahter yağı veya suyuyla mantar ve sedef tedavisi desteklenebilir.
Tıpkı kekik gibi iştah açıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle iştahsızlık problemi yaşayan çocukların zahter tüketmesi sağlanarak bu problem ortadan kaldırılabilir.
Hazımsızlık, ishal, şişkinlik, gastrit, gaz, bağırsak paraziti gibi sindirim sistemi ile alakalı problemlerde epey faydalıdır; bu tür problemlerle baş etmek için taze, baharat veya çay olarak tüketilebilir.
Zahter çayının faydaları arasından bir diğeri idrar söktürücü olarak da kullanılabilmesidir.
Bir diyet ve spor programının yanında sindirim problemlerine etkisi ve vücuttan fazla sıvı atımını kolaylaştırıcı özellikleriyle destekleyici olacak ve zayıflama sürecini hızlandıracaktır.
İçeriğindeki vitaminler ve mineraller sayesinde soğuk algınlığı probleminde etkilidir. Göğsü yumuşatarak öksürüğü azaltır ve bronşları açar; bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarında tüketildiği takdirde grip veya soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini düşürür.
Zahter, içerdiği vitamin ve minerallerle kanserli hücrelerle mücadele eder ve kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller. Özellikle meme kanseri riskini önleyici bir etkiye sahiptir.
Sakinleştirici ve kalp ritmini düzenleyici etkisi sebebiyle tansiyon düşürücü ve kalp çarpıntısını giderici olarak kullanılır.

Baharat olarak et ve sebze yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Ayrıca çay olarakta tüketilebilirsiniz. Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde çok tüketilir. Bir çay süzgecinin içine bir tatlı kaşığı zahteri koyun. Bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur. Limon ve şeker kullanarak tatlandırıp içebilirsiniz.
Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir. ahter ve kahvaltılık zahter karışımı içerisinde bulunan birçok bitki emenagog etkili, yani adet söktürücü özelliğe sahiptir. Hamilelikte bu özellikteki besinleri tüketmek düşüğe neden olabilir, kullanımı konusunda dikkatli olunmalı, öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır.