Hattena | Soğuk Sıkma Zeytinyağı 750 ml
Hattena | Soğuk Sıkma Zeytinyağı 750 ml
Hattena | Soğuk Sıkma Zeytinyağı 750 ml
Hattena | Soğuk Sıkma Zeytinyağı 750 ml
Hattena | Soğuk Sıkma Zeytinyağı 750 ml

Hattena | Soğuk Sıkma Zeytinyağı 750 ml

Soğuk sıkma zeytinyağı 750 ml cam şişede. Hatay’ın özenle üretilmiş zeytinlerinden, tamamen soğuk sıkım yöntemiyle, elde edilmiştir. Meyvemsi aroması, nefaseti ve tazeliği cam şişelerde korunur. Her damak tadına uygun bu lezzetli zeytinyağını, tüm yemeklerinizde, mezelerinizde, salatalarınızda ve kahvaltılarınızda ve afiyetle kullanabilirsiniz.
Ürün Kodu : 011031003
Gramajı : 750 ml
Ambalaj : Cam Şişe
35,00 TL 30,00 TL

Zeytin (Olea Europaea), ölümsüz olarak nitelendirilebilen, tüm semavi dinlerde saygın ve kutsal bir yere sahip, barışın simgesi ve canlılığın temsili, antik dünyada “sıvı altın” olarak adlandırılan, insanlık tarihi kadar eski geçmişi olan bir kültür bitkisidir.

Akdeniz Bölgesindeki zeytin üretiminin %30’unu gerçekleştiren Hatay İli, ülkemiz zeytin üretiminin de %8’ini karşılanmaktadır. İklim ve toprak koşullarının uygun olması ve anavatanı olması nedeniyle zeytin yetiştiriciliği için oldukça yüksek potansiyele sahip olan Hatay ilinde yetiştiriciliği yapılan çeşitlerin büyük çoğunluğu yöresel çeşit ve tiplerdir. Yöreye has üç çeşit zeytin cinsi tescil edilmiş olup bunlar Halhalı, Saurani ve Sarı Haşebidir. Hambelescik, Karamani, Dikenli Zeytin, Arravi, Elmacık, Tuffaf, Eri, Balluti, Allene, Celep , Pisecik ve Har zeytini yörede yetiştirilen tiplerden sadece birkaçıdır. Zeytin ekim alanlarının her geçen gün arttığı Hatay’da Halhalı, Savrani, Sarı Haşebi, Sarı Ulak, Karamani, Gemlik gibi zeytin çeşitleri ağırlıktadır.

Zeytinin yetiştiği yörenin havası, toprağı, zeytin ağacının bulunduğu bölgenin denizden yüksekliği, zeytin ağacının ve zeytin tanesinin sağlıklı olup olmaması, toplanırken yara bere almaması zeytinyağının kalitesini etkiler, rengini, tadını belirler.

Üretiminin ilk aşaması, taş değirmenlerde zeytin tanelerinin eti ve çekirdeği ile ezilerek, parçalanmasıdır. Zeytin taneleri hamur haline getirildikten sonra, elde edilen zeytin hamuru özel torbalara konularak pres altında ezilir.

Zeytin hamuru prese konulmadan önce üzerinde biriken yağ en iyi yağdır. Buna “özel yağ, göz yağı, burun yağı” adı verilir. Torbaya konulan hamur preslenmeden sızan yağ ise “zeytin sütü” diye adlandırılır.

Torbalardaki zeytinyağı hamurunun ilk sıkımına, su verilmez. Hamur olduğu gibi sıkılır. Buna “soğuk pres sızma zeytinyağı” denilir. İlk sıkımda hamurdan çıkacağı kadar yağ çıktıktan sonra ikinci sıkıma geçilir. İkinci sıkımda pres (mengene) altında bulunan içi zeytin hamuru dolu torbaların üzerine 25-30 derece sıcaklıkta su dökülür. Sıcak su, zeytin hamurunun içindeki yağı söker. Presin altındaki kaplara su ile karışmış zeytinyağı akar. Suyun üzerinde yüzen zeytinyağı kepçelerle toplanır. Pamuktan geçirilerek filtre edilir. Bu yağa, “sulu sistem sızma zeytinyağı” adı verilir. Sulu sistem sızma zeytinyaının da içinde hiçbir katkı maddesi yoktur.

Zeytin hamurunda kalan yağı almak için ne kadar çok pres yapılırsa, yağın asidi o kadar yükselir ve kalitesi düşer. Ayrıca antioksidan özellikleri de azalır. Zeytinyağı üretiminin yüksek sıcaklıkta su ile yapılması da bu değerlerinin kaybolmasına yol açar. İçerdiği klorofil nedeniyle zeytinyağı, ışığa karşı hassastır. Bu nedenle, renkli cam şişelerde, porselen ya da çelik kaplarda veya içi laklı teneke kutularda saklanmalıdır.

Zeytinyağı doğal olarak yüksek antioksidanları vitaminleri ve faydalı yağ asitlerini içerir. Sağlık açısından her hangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Çocuklarda metobolizmayı, kemik yapısını ve beyin gelişimini hızlandırır. Sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır.

Yaşlı insanlar için çok faydalı olan mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. Yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hemde beyin fonksiyonları üzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.

Hazmı kolay oldugundan besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler. Sindirim sistemini temizlemek ve bağırsak hareketlerini iyileştirmek için tıbbi bir yağ olarak kullanılır.

İçerdiği yüksek miktardaki E vitamini başta güneş ışınlarından ve rüzgar gibi dış etkenlerden korur. İyi bir nemlendiricidir. Topuk çatlaklarının tedavisinde kullanılabilir. Saç sağlığı içinde çok faydalıdır.

%70 oranında tekli doymamış ağ asidi içerir. Kandaki kolesterol birikimini azaltır. LDL kolesterolün oksidasyon etkilerini azaltmaya yardımcı olurken HDL seviyelerini de artırır. Kalp ve damar sağlığı problemlerini azaltır. Aynı zamanda çeşitli kalp hastalıklarına karşı sizi koruyan arter duvarlarının elastikiyetini artırır.

Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlardan kilo almak zordur. Ayrıca yapılan araştırmalarda kilo kaybı için kullanılmasında olumlu sonuçlar olduğu ortaya konulmuştur.

Kullanımı patojenik bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur ve iltihabı hafifletir.

Safra taşlarının önlenmesinde etkilidir.

Zeytinyağının özellikle bağırsak kanserine karşı koruduğu söylenir. Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda zeytinyağının içeriğinin tektum ve bağırsak kanserinin başlamasına engel olabileceğine dair olumlu sonuçlar elde edilmiştir. İçeriğinde bulunan hidrositirosolün, postmenopozal kadınlarda meme kanserini önlemeye yardımcı olur.

Diyabet hastaları için uygun bir besin maddesidir. Diyabet hastalarının vücudunda oluşan sorunları zeytinyağı hafifletebilir.

Karaciğer sağlığı için düzenli kullanılması gereken bir besindir. Karaciğerin daha aktif çalışmasını sağlayarak karaciğeri temizleyici etki yaratır.

Alzheimer hastalığına karşı oldukça faydalıdır. Zeytinyağı Alzheimer hastalığına yol açan faktörleri ortadan kaldıran bir etkiye sahiptir.
Bazı bünyelerde aşırı tüketim nedeniyle yan etkilere yol açabilir. Maksimum faydayı elde edebilmek için düzenli ancak minimum ölçülerde tüketilmesi gerekir.