Hattena | Mandalina Reçeli 800 gr

Hattena | Mandalina Reçeli 800 gr

Yüzyıllardır insanların en sevdiği yiyeceklerden oldu reçel. 19.yüzyıla kadar saray ve konaklara özel bir tatlı olsa da sonradan, 18'inci yüzyılın ortalarında Alman kimyager Andreas Marggraf pancarda bol miktarda şeker bulunduğunu keşfetmesiyle, reçel her kesimin mutfağında yer buldu. Bazen adı mandalin olsada kış mevsiminin çok sevilen ve en güzel meyvelerinden mandalinanın reçelini sizler için mevsiminde en tazesini seçerek, tamamen geleneksel usullerle, herhangi bir boya ve katkı malzemesi kullnmadan hazırladık. Kahvaltı sofralarınıza renk katmak ve farklı tatlar denemek için birebir güzel bir reçel. Hoş ve aromatik tadı damaklarınızda leziz bir tat bırakacaktır.
Ürün Kodu : 077017131
Gramajı : 800 gr
Ambalaj : Cam Kavanoz
25,00 TL 20,00 TL

Bazı kaynaklara göre mandalinanın anavatanı Güneydoğu Asya, Çin ve Japonya’dır. Mandalina kelimesinin kökeni, eski Çin yönetici sınıfı üyelerinin giydiği safran rengi giysilere dayanmaktadır. Giydikleri bu elbiseden dolayı bu yöntici sınıf “mandarin” ismi ile anılmaktadır. Güney Çin kökenli meyve Avrupa'da 1770 dolayında tanınmış ve 1805'ten itibaren yetiştirilmiştir.
Vitamin deposu mandalina Citrus reticulata, turunçgiller Rutaceaca ailesindendir. Turuncu, sarı renklerde meyvemiz, etli ve sulu bir yapıya sahiptir.
W. Murcott, Nova, Sunburst, Orlando, Fremont, Minneola, Satsuma/ Owari, Ortanique, Ellendale, Dobashi, Robinson, Lee, Okitsu, Orri ve Murcott, Klemantine, Marisol, Fairchild, Planellina, Nour, Kinnow, Gold Nugget, Pixie, Changsha, Monreal gibi bir çok çeşidi bulunmaktadır.
Turunçgil meyvelerinin kabuk rengi yetiştirildiği bölgenin iklim özelliklerine göre yeşil, sarı ya da turuncu renkte olabilir. Örneğin Vietnam portakallarının ve Tayland mandalinalarının kabukları parlak yeşilken içleri turuncu renktdir. Subtropikal ve ılıman iklim bölgelerinde ise ilkbaharın başı ile sonbaharın bitişine doğru yetiştirilen turunçgil meyveleri, dallarındayken doğal olarak sarı ve turuncu renge dönüşür.
Çin tıbbında, mandalinanın kabuğu ilaç olarak kullanılır. Mandalina kabuğu, Oleum auranthii adı verilen bir uçucu yağ içermektdir. Yapılan araştırmalarda, mandalina kabuğundan elde edilen uçucu yağın kanser hücrelerini öldürdüğü gözlemlenmiştir.
Usturumca da iki kuşak öncesine kadar reçel ikram etmeden hiçbir misafirin eve gitmesine izin verilmezmiş. Güney Balkanlar’da bu tür tatlılar kahvaltıda servis edilmiyor ve sıradan bir tatlı değildirler. Tatlı özel cam kaplar ve gümüş yemek takımları ile sunularak bir misafirperverlik törenine dönüşmektedir.

1 kg mandalinayı dilimleyip tencereye dizin. Üzerine 2,5 bardak toz şekeri serptikten sonra 1 çay kaşığı tereyağını da ekleyip tencereyi ocağa alın. Kısık ateşte 1 saat kadar pişirin ve yarım limon suyunu ilave edip 4-5 dakika daha kaynatın. Kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatın.
Bu reçelin yapımı daha doğrusu kıvamını tutturmak zor , mevsimsel bir meyve olmasından ötürüde her zaman yapılması pek mumkun olmamasıdır.

Bir ufak mandalina, büyük bir portakaldan daha fazla C vitamini içerir.
Ona turuncu rengini veren karoten maddesi, karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
İçeriğindeki potasyum sayesinde, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Damar hastalıkları için faydalıdır.
Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır.
Gribe karşı etkili bir ilaçtır.
Aynı zamanda yüksek miktarda şeker içerir, serbest asit oranı oldukça düşüktür.
Kanı temizler.
Kalp hastalıklarına da etkilidir. Çünkü kötü kolesterol düzeyini düşürür.