Hattena | Kurutulmuş Hababa 100 gr
Hattena | Kurutulmuş Hababa 100 gr
Hattena | Kurutulmuş Hababa 100 gr
Hattena | Kurutulmuş Hababa 100 gr
Hattena | Kurutulmuş Hababa 100 gr

Hattena | Kurutulmuş Hababa 100 gr

Yayladağı topraklarından, Hatay'ınn eşsiz mutfağına bir armağan.Şifasının yanı sıra yemeklere de eşsiz lezzet katan Hababa salatalara, soslara, çorbalara, et ve sebze yemeklerine katılır. Lezzet vermesinin yanı sıra hazmı kolaylaştırır.
Ürün Kodu : 066026111
Gramajı : 100 gr
Ambalaj : Plastik Kutu
Fiyat : 20,00 TL (KDV Dahildir.)

Hatay, insanlığın tarıma başlamış olduğu, 'bereketli hilal' adı verilen bölgenin sınırları içinde yer alır. Bu zenginlikle bağlantılı olarak bu yöreden tarih boyunca onlarca uygarlık gelip geçmiştir. Her uygarlık bugüne izlerini bırakmış, sonuçta Hatay’a zengin bir kültür, güzel bir miras kalmıştır.
Tarihi ve kültürel zenginliği yanında hoşgörü kenti Hatay doğal güzellikleriyle de önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde bulunan yaklaşık 10000 bitki türünün 3300 kadarı endemik, Hatay da ise 2000 den fazla tespit edilen bitki türünden 300 kadarı endemik bitkiden oluşuyor. Bu bölgede 2000den fazla tespit edilen bitki türlerinden birçoğunun tıbbi ve aromatik bitki olduğu saptanmıştır.
Etnobotanik terimi, “bir yörede yaşayan halkın yakın çevresinde bulunan bitkilerden çeşitli gereksinimleri karşılamak üzere yararlanma bilgisi ve o bitkiler üzerine etkisi” olarak tanımlanabilir. Bitkilerden yararlanma, insanlık tarihi kadar eskidir. İlkçağlardan beri insanlar çevrelerindeki bitkileri kullanarak dertlerine şifa aramışlardır. Günümüzde modern tıp ne kadar gelişirse gelişsin bitkisel tedavi yöntemleri yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Hababa, Halil Zateri,dağ kekiği, yaban kekik, at kekiği (Origanum syriacum) isimlerle anılan bu kekik türü biraz geniş yapraklı, nane, yarpuza benzer. Deniz etkisi alan arazilerde yetişebilmektedir. Hatay-Yayladağı ahalisi dağlık arazilerde doğal yetişen bu türe Hababa Kekiği ismini takmışlardır.
Halk arasında salatalarda, yemeklerde kullanılmaktadır, kadın hastalıklarına da iyi geldiği tecrübe edilmiştir. Çok yıllık bir bitki, kök kısmı yok olmaz, her yıl biraz daha büyüyerek geniş çalımsı bir tepe oluşturur. Köylüler salata gibi yeşil tüketim için henüz yapraklar tazeyken toplarlar. Çay için düşünüldüğünde ise yaprakların kurutulabilecek olgunluğa erişmesi beklenmektedir.

Hababa özenle toplanır, yıkanır ve gölgede özenle kurutulur.

Solunum sıkıntısı veya nefes darlığında, iştah açıcı olarak, sindirim yolları spazmlarına, mide ağrısında, uykusuzluğa karşı yararlı olduğu ve yatıştırıcı özellikler içerdiği bilinmektedir.

Hababa çorbalara, sebzelere, özellikle patatesli ve soğanlı yemeklere, salatalara, deniz mahsullerine, soslu yemeklere, meyve salatasına, ızgara etlere ve kuru sebzeli yemeklere baharat olarak katılablirsiniz.
Yine menengiç filizleri, hababa ve zahter birlikte karıştırılarak taze salata şeklinde tüketilebilmektedir ve salamura şeklinde de uzun süre saklanması mümkündür.

Bu sitede alışverişlerinize ait ödemenizi SSL güvencesi altında kredi kartı ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Bilgileriniz 3. kişi ve kurumlarla kesinlikle paylaşılmamaktadır. Tüm işlemler 256 bit şifrelenerek ve doğrudan bankanız aracılığıyla gerçekleşmektedir. Ürünlerin teslim süreleri bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak 1-2 iş günüdür. footer-card