Hattena | Kurutulmuş Dolmalık Biber (Tatlı) 50 adet
Hattena | Kurutulmuş Dolmalık Biber (Tatlı) 50 adet
Hattena | Kurutulmuş Dolmalık Biber (Tatlı) 50 adet

Hattena | Kurutulmuş Dolmalık Biber (Tatlı) 50 adet

%100 doğal Kurutulmuş Dolmalık Biber. 1 dizide birbiriyle aynı boylarda 50 adet kurutulmuş dolmalık biber bulunmaktadır. Geleneksel yöntemlerle kurutulmuştur.
Ürün Kodu : 055025302
Gramajı : 50 adet
Ambalaj : Plastik Kutu
Fiyat : 50,00 TL (KDV Dahildir.)

İçi pirinç, bulgur, et, fındık, fıstık ve baharatla doldurulmuş sebze ve meyvenin, Türkçe adı dolma, Farçası dolmeh, Rumcası dolmathes, Arapçası Mıhşıdır.. Sözcüğün Türkçe olması dolma kültürünün, Balkanlar’dan Kuzey Afrika’ya kadar Osmanlı İmparatorluğu ile yayıldığı izlenimini veriyor. Buna bir kanıt olarak Anadolu’da ve Girit’te yapılan arkeolojik kazılarda “dolma oyacakları” bulunmuştur, Erken dönem Yunan ve Pers yazılı kaynaklarında “sarılmış asma yaprakları”na dair kayıtlar olduğu bilinmektedir.
Çok sevilen dolma ve sarma çeşitlerine ülkemizin her yöresinde çeşitli tad ve görünümlerde ve farklı uygulamalar şeklinde rastlamak mümkündür. Birecik’te asma yaprağının tümüne doldurulan sarma, Mardin’de 3-4 kg’lık kış kabağına temizlendikten sonra pişmiş iç dolduralarak tekrar pişirilen dolma olarak karşımıza çıkıyor. Asma yaprağına dolma yapmak antik çağdan bu yana uygulanan bir gelenek olup kış kabağı ya da bal kabağına dolma yapmak da bir Doğu Akdeniz geleneğidir. Bazı Ermeni yazarların eserlerinde Van bölgesinde bir cins kavuna doldurularak hazırlanan dolma türü anlatılmaktadır. Malatya’da özellikle yarmadan yapılan, kiraz, ayva, dut ve fasulye yapraklarına sarılan sarma ve dolma çeşitleri vardır. Kayseri’de pirinçle birlikte bulgur da sarmaların içine koyulmakta ve minicik sarılmak suretiyle ve kemikle pişirilmektedir. Erzurum’da dolma ve sarmaların iç malzemelerine lor peyniri katılmaktadır. Ege’de kabak çiçeğiyle yapılan dolma ile bayat francala ekmeğiyle yapılan dolma oldukça ilginçtir. Karadeniz’de karalahana yaprağına sarılan içe bazı mısır yarmasıyla birlikte bazı yörelerde fındık da ilave edilmektedir. Gaziantep sofrasının en sevilen yemeklerinden olan dolma ve sarma çeşitlerinden ve kışlık bulgur çekilirken yapılan “devlip dolması” da oldukça lezzetli bir dolma çeşididir.
Özellikle yaz sebzeleri, bol bulundukları yaz mevsiminde çeşitli şekillerde kurutularak kış mevsiminde kullanılmak üzere saklanırlar. Kurutulmuş sebzeler vitaminler açısından ve özellikle mineral maddeler açısından değerli besin maddeleridir. Ancak hazırlanma ve kurutulma ortamları besin değerlerini ve lezzetlerini olumlu ya da olumsuz etkiler.
Biber, Patlıcangiller familyasindan, çiğ ya da pişmiş olarak kullanılan otsu bir bitkinin türevi meyvesidir. Değişik renk ve boyutlarda olanları vardır:
Sarı, kare ya da kısa dolmalık biber
Yeşil kare ya da kısa dolmalık biber
Kırmızı kare ya da kısa dolmalık biber
Portakal rengi kare ya da kısa dolmalık biber
Uzun yeşil dolmalık biber (bunun da iki çeşidi vardır)
Baş dolmalık biber (yeşil)

Mevsiminde hasadı yapılan, yuvarlak ve iri yapılı, sağlam, temiz ve eşit büyüklükte dolmalık biberler tek tek elle oyulup, açık alanlarda oluşturulan doğal bir yöntem olan güneş altında kurutulmasıyla hazırlanır.

İçinde bol miktarda C vitamini, beta karoten, A, P, K, B1, B2, ve E vitamini içerir.
Göz sağlığına faydası vardır.
Hazmı kolaylaştırır, kolay kilo verilmesini sağlar. Mide öz suyu salgısını teşvik eder, sindirimin daha kolay olmasını sağlar.
Kan basıncını düzenler.
Bol miktarda K vitamini bulunduğu için vücuttaki kanamaları azaltır.
Prostat kanseri gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Doğal kuru dolmalık biber anemi hastalığını önlenmeye yardımcı olur.
Kabızlığı önler, sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır.
Kış mevsimlerinde doğal antioksidan görevi görür, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Güneşte kurutulmuş doğal dolmalık biber depresyona olumlu yönde etki eder, stresi azaltır.

Kurutulmuş sebzeler, temiz bez torbalar içinde kuru ve nemsiz ortamlarda saklanmalıdır.
Kurutulmuş sebzelerin dolma ya da sarma için hazırlanmasında dikkat edilecek noktalar:
Kurutulmuş sebzeler ayıklanır.
Kaynamakta olan suya atılarak 5 dakika kadar haşlanır.
Sıcak sudan alınarak suyu süzdürülür ve kendiliğinden soğumaya bırakılır.
Haşlanır haşlanmaz sarma ya da dolma yapımında kullanılabilecekleri gibi soğuduktan sonra da kullanılırlar.
Haşlandıktan sonra bir iki gün beklemeleri gerekirse, buzdolap ortamında
bekletilmelidir.