Hattena | Kıtır Kabak Tatlısı 500 gr
Hattena | Kıtır Kabak Tatlısı 500 gr
Hattena | Kıtır Kabak Tatlısı 500 gr
Hattena | Kıtır Kabak Tatlısı 500 gr

Hattena | Kıtır Kabak Tatlısı 500 gr

Kıtır Kabak Tatlısı maharetli ellerde yapıldığında tadı mükemmeldir. Zor ve zahmetli bir yapım süreci olan kıtır kabak tatlısı Künefeden sonra Hatay tatlıları arasındada ikinci sıradadır. Hatay usulü kıtır kabak tatlısının dışı sert içi yumuşaktır. Kireç sütüne batırılarak yapılan kıtır kabak tatlısında yağ ve katkı maddeleri yoktur. Sadece doğal şeker ve su kullanılmıştır. Berrak, şeffaf görüntüsü ve tadıyla enfes bir lezzettir. Kıtır kıtır kabak tatlısını kesinlikle denemenizi öneririz.
Ürün Kodu : 077027101
Gramajı : 500 gr
Ambalaj : Plastik Kutu
20,00 TL 18,00 TL

Kıtır kabak tatlısı görselliğiyle, yerken çıkardığı sesiyle ve lezzetiyle geri çeviremeyeceğiniz tatlılarımızdandır.
Nisan ayında tohumların toprağa koyulmasıyla başlayan kış kabağının macerası, Ekim ayında hasadı ve kabakların tam kuruması için ocak ayna kadar beklenilmesi, kabağın şekilli kesimi ve tatlının hazırlanışına kadar tüm evreleri zor ve zahmetli bir şekilde devam eder.
Taze koparılmış kabaktan çıtır kabak tatlısı yapılmaz. Sapları kuruyan kabağın içindeki su tamamen kurumuştur o yüzden sap kısmının iyice kuruması gerekir.
Kıtır Kabak Tatlısı, bıçak ile rahatlıkla dilimlenebilen, uzun boylu, dışı bej renginde olan kış kabağının, tüm sebze ya da meyveleri tatlandırmak ve uzun süre dayanmasını sağlamak için kullanılan kireçte bekletme tekniğiyle kısa süreli kireç sütünde bekletilip iyice yıkanıp temizlendikten sonra doğal şekerle pişirilerek, herhangi bir koruyucu katkı maddesi kullanılmadan tamamen geleneksel olarak yapılır.

Sap kısımları iyice kuruyan kış kabağının sap kısmında işlerken sabitlemek için bıçak yardımıyla küçük bir delik açılır.
Daha sonra enine daha büyük bir kapak açalırak kabağın içindeki çekirdekleri ve lifleri temizlenir. Kabak enine kesilerek halka şeklinde kabak şeritleri elde edilir. Dış yüzeyindeki koruyucu kabuk tabaka güzelce temizlenir. Enine kesilen kabak şeritleri birbirine eşit parçalara bölünür. Dilimlerin üzerindeki pamukçuklar da temizlenerek pürüzsüz bir hale getirilir. Kabak dilimleri kavun dilimi şeklinde de doğranabilir.
Kabak dilimleri kireç sütüne yatırılır. Kireç sütü, sönmemiş kireçten yapılır, geniş bir kaba önce kireç sonra su koyulur. Sönen kireç suyun dibine çöker ve berrak bir su olur, bu suyun adına kireç sütü denir.  Kireç sütü yalnızca tek sefer kullanılır. Kireç sütü bulandırılmadan özenle alınarak kabakların üstünü örtecek şekilde konur.
Yaklaşık 4 saatlik bir beklemeden sonra kabaklar kiraç sütünün içinden alınır ve iyice yıknır. Sonrasında kabak tatlısının pişileceği kapta şekere yatırılır. Kabak şekere doyduktan sonra orta ateşte yaklaşık 3 saat pişirilr. Pişirme esnasında kabaklar hiçbir şekilde karıştırılmaz.
Kabaklar kıtır kıtır olunca pişmiş demektir.
Kabaklarin dilimleri ne kadar ince olursa o kadar kıtır kabak tatlısı olur, kalın dilimlenirse dişi kıtır içi yumuşak olur.

Potasyum, bolca demir, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Özellikle çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur.
Demir içermesi nedeni ile kansızlığı önler.
Balkabağı, çok yüksek miktarda beta karoten içerir ve beta karoten en iyi antioksidanlardan biridir. Vücudu mikroplardan korur, iltihapların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir.
Balkabağı, bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler vücudumuzdaki toksinlerin, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün yani kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu lifler bağırsaklarda su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırırlar.
Çok iyi bir A vitamini kaynağıdır A vitamini deri ve hücre yapısı için çok önemlidir. Göz ve görme sağlığı bu vitamine bağlıdır.
Bir su bardağının üçte biri kadar Balkabağı tüketilirse günlük çinko ihtiyacının yüzde 30’unu karşılar ki çinko ise saç dökülmesini önler.

Üzerine tahin dökerek, dövülmüş ceviz, fındık serpiştirip veya  kaymak ilave ederek tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kahvaltılarınzda reçel şeklinde de tüketebilirsiniz. Açıldıktan sonra buzdolabında 10 gün dayanır. Ambalajında raf ömrü 2 yıldır.