Hattena | Kıtır Kabak Reçeli 800 gr
Hattena | Kıtır Kabak Reçeli 800 gr
Hattena | Kıtır Kabak Reçeli 800 gr
Hattena | Kıtır Kabak Reçeli 800 gr
Hattena | Kıtır Kabak Reçeli 800 gr

Hattena | Kıtır Kabak Reçeli 800 gr

Kahvaltılarınızın en kıtır reçeli olmacağından eminiz. Görünüşü, lezzeti ve doğallıyla sevdiklenizle gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Yapımında şeker, balkabağı ve limon suyu kullanılmaktadır. Tamamen geleneksel ve doğal yöntemlerle yapılan Kıtır Kabak Reçelinde boya veya koruyucu katkı maddesi yoktur.
Ürün Kodu : 077017121
Gramajı : 800 gr
Ambalaj : Cam Kavanoz
25,00 TL 20,00 TL

Bilim insanlarının tespitlerine göre dünyada bugün bilinen sebze ve meyvelerin üçte ikisi Amerika kıtası kaynaklıdır. Dolayısıyla yaptığımız birçok yemek de eğer Amerika keşfedilmemiş olsaydı, hayatlarımızda hiç olmayacaktı!
Altı kıtada yetişen ve çok farklı türde kabak çeşitleri olup, her birinin kendi benzersiz şekil, renk ve lezzeti vardır. 3 kilodan 100 kilo ağırlığına kadar 40 çeşitten daha fazla sayıda kabak bulunmaktadır.
Balkabağı, Antarktika dışında her kıtada yetişen bir bitkidir, ama asıl kaynağı Meksika’dır ve 7500 yıl öncesine kadar gider.
Kimi yerler, gücünü sahip olduğu lezzetlerden ve bu lezzetleri insanlığa armağan eden gastronomi kültüründen alır. 7500 yıllık tarihi bir birikime sahip Hatay’da, her bir medeniyetin, dini yaşanmışlığının getirmiş olduğu çeşitlilik büyük bir yemek kültürünün ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Bu lezzetlerden biri de kıtır kabak reçelidir. Türkiye’nin birçok yerinde yapılıyor olsa da, Hatay’da üretilen cam misali kıtır kabak reçeli diğerlerinden çok farklıdır.

İlk olarak kireç ve su bir kapta karıştırılırak, su berraklaşıp üzerinde ince bir tabaka oluşana kadar, dinlenmeye bırakılır. Berraklaşan su bir kepçe yardımıyla dibindeki kireç tortusunu karışırmadan nazikçe alınır.
Temizlenmiş ve arzu dilen şekilde doğranmış balkakabakları bu suya konur. En az 12 saat bu suda bekletilir. Sürenin sonunda kabaklar kireçli sudan alınır ve 5 -6 kez bol su ile ovalanarak yıkanır.
Bir tencereye şerbeti hazırlamak için 5 bardak şeker ve 6 bardak su konulur. 5 dakika kadar kaynatıp ılınmaya bırakılır, yıkanmış kabaklar ilave edilir ve kaynama bırakılır.Orta ateşli ocakta kabaklar şeffaf bir hal alana kadar kaynatılır. Son olarak limon eklenir ve 5-10 dakika daha kaynatılır.
Balkabaklarının dışı çıtır içi yumuşak bir hal aldığında işlem tamamlanmış demektir. Ocaktan alıp soğumaya bırakılır. Arzu dilirse sıcakken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatılıp ters çevrilebilir.

Potasyum, bolca demir, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Özellikle çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur.
Demir içermesi nedeni ile kansızlığı önler.
Balkabağı, çok yüksek miktarda beta karoten içerir ve beta karoten en iyi antioksidanlardan biridir. Vücudu mikroplardan korur, iltihapların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir.
Balkabağı, bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler vücudumuzdaki toksinlerin, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün yani kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu lifler bağırsaklarda su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırırlar.
Çok iyi bir A vitamini kaynağıdır A vitamini deri ve hücre yapısı için çok önemlidir. Göz ve görme sağlığı bu vitamine bağlıdır.
Bir su bardağının üçte biri kadar Balkabağı tüketilirse günlük çinko ihtiyacının yüzde 30’unu karşılar ki çinko ise saç dökülmesini önler.

Açıldıktan sonra buzdolabında saklamalıdır.