Hattena | Karakılçık Tam Buğday Unu 1 kg
Hattena | Karakılçık Tam Buğday Unu 1 kg
Hattena | Karakılçık Tam Buğday Unu 1 kg

Hattena | Karakılçık Tam Buğday Unu 1 kg

Hibrit olmamış, sadece genetik sağlamlık değil, vitamin-mineral içeriği, lezzet ve aroma da öne çıkan Karakılçık buğdayının taş değirmende öğütülmesiyle elde edilmektedir. Hatay-Yayladağı-Hansuma Köyü'nde yetiştirilen buğdaylar, Ahmet Usta tarafından taş değirmende öğütülerek un haline getirilir. Doğal yöntemlerle koruyucu madde olmadan üretilmiştir. Tüm hava şartlarında su ile teması olmadığı taktirde bozulması gibi olay yaşanmaz. Güneş ışığını doğrudan görmemesine dikkat ediniz.
Ürün Kodu : 055015002
Gramajı : 1 kg
Ambalaj : Plastik Kutu
Fiyat : 6,00 TL (KDV Dahildir.)

Türk mutfağının en önemli yapıtaşlarından biridir “Ekmek”. Ekmek sözcüğü, Çağatay Türkçesinde “ötmek”; Uygur hukuk belgeleri ile Kıpçak ve Mısır Memluk Türkleri arasında “etmek” şeklinde söylenmiştir. Ayrıca Dede Korkut Kitabı’nda da “bişmiş etmegün bakâsı olmaz”, “Ağanuzun etmeği helal olsun” şeklinde ifadelerden, ekmeğin, Türk mutfak kültürü içindeki önemi, yaygınlığı ve tarihsel derinliği ortaya çıkmaktadır.
Anadolu da ekmek, farklı hazırlanış ve yapılış biçimleri ile sofralarımızda yerini alır. Karakılçık Buğday Unu'nun elde edildiği buğdayın İzmir, Hatay, Adana, Erzincan illerinde az veya çok tarımı yapılmaktadır. Genetiği değişmemiş buğday unları gibi karakılçık buğdayı unu da kendine has aroması olan, enfes lezzete sahip, tam kepekli, hazmı kolay, daha geç pişen ve kolay bayatlamayan ve bununla birlikte kolay kabarmayan bir yapı sergiler.
Hatay-Yayladağı-Hansuma Köyü'nde yetiştirilen buğdaylar, Ahmet Usta tarafından geleneksel yöntemlerle taş değirmende öğütülerek un haline getirilir.

Karakılçık buğdayının boyları uzun olduğundan olgunlaştığında başaklar ağırlığı ile yatarlar. Haziran ayı ortasına doğru olgunlaşan karakılçık buğdayının hasadı yapılır. Silolara alınan karakılçık buğdayı içerisindeki kepek ve ruşeym (oğulcuk, wheatgerm) alınmadan ve hiçbir katkı maddesi eklenmeden taş değirmende öğütülerek tam buğday unu haline getirilir. Renginin koyu olması buğdayın cinsinden kaynaklıdır.

Besleyicilik değeri çok yüksektir; içerdiği kepek, vitamin, mineral ve proteinler açısından zengindir ve aynı zamanda değerli bir lif kaynağıdır.
Glisemik indeksi düşüktür ve probiyotiktir.
Kepekli tam buğday ununda E vitamini, önemli mineraller, sağlıklı yağlar, lif ve antioksidanlar bulunur.
Kepek diye adlandırılan dış tabaka B vitaminleri, magnezyum, demir ve çinko gibi mineraller, fitokimyasal maddeleri, lifin tümünü ve bazı proteinleri içerir.
Besi doku denilen orta tabaka, nişasta ve karbonhidratların yanı sıra protein, demir ve B vitamini içerir.
Ruşeym denilen iç tabaka ise E ve B vitaminleri, sağlıklı yağlar, mineraller ve  çok önemli yağ asitleri içerir.

Unun kullanıldığı her tarifte kullanılabilir. Karakılçık unu ile ekmek yapmak isteyenlere önerimiz, önce karakılçık unu ile karakılçık ekşi mayası üretmeleridir. Eşit miktarda un ve suyu 48 saat cam bir kapta bekletmeniz, bu esnada hareket ettirmemeniz yeterli olacaktır.
Kabarması gereken hamur işlerinin yapımında, ağırlık yapmaması için kepeğini elemenizi tavsiye ederiz.