Hattena | Karakılçık Bulguru 1 kg
Hattena | Karakılçık Bulguru 1 kg
Hattena | Karakılçık Bulguru 1 kg

Hattena | Karakılçık Bulguru 1 kg

Siyez, Kavılca (Gernik), Karakılçık, Kamut, Kavuzlu buğdayları Türkiye’nin olağanüstü zengin buğday biyoçeşitliliği içerisinde, nesli nerdeyse tükenmek üzere olan, kültürel mirasımız sayılan buğday türleridir. Karakılçık Bulguru, genetiği ile oynanmamış Anadolu’ya özgü Karakılçık buğdayından, doğal ve geleneksel yöntemlerle koruyucu madde kullanmadan, odun ateşinde kaynatılıp kurutulduktan sonra, kabuk soyma işlemi yapılmadan taş değirmeninde çekilerek elde edilmektedir. Vitamin-mineral içeriği, lezzeti ve aroması Karakılçık Bulgurunu öne çıkaran özelliklerdendir.
Ürün Kodu : 055035201
Gramajı : 1 kg
Ambalaj : Bez Torba
15,00 TL 10,00 TL

Günümüzde, şekeri yükselten ve diyabete sebep olan pirinç, beyaz un gibi gıdaların alternatifi olan ürünlerden tüketmek gerekiyor.Bu sebeple bulgur, sağlıklı beslenmek isteyenlerin vazgeçilmezleri arasındadır.
Esmer buğday veya ata tohumu şeklinde de anılan Karakılçık buğdayı,  endemik buğday çeşitlerinden biri olup, gentiği ile oynanmamış Anadolu’ya özgü bir buğdaydır. Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Karakılçık buğdayı,  dünya da ”Türk buğdayı ” diye bilinmektedir.
Karakılçık bulguru içerdiği besin değeri, düşük gluten miktarı, bol lifli yapısı, kendine has kokusu ve aroması ile sağlıklı, doyurucu ve lezzetlidir. Büyükten küçüğe tüm aile bireylerinin gönül rahatlığı ile tüketeceği GDO’suz bir besindir. Ek gıdaya geçen bebekler için de güvenilir bir besin kaynağıdır.
Karakılçık bulguru da en az Kinoa kadar yüksek protein miktarına sahiptir. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerdendir. Pişirme işlemi esnasında buğdayın ruşeym ve besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri diğer ürünlerden (ekmek, makarna) daha yüksektir. Pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, küf oluşumuna karşı dayanıklıdır ve raf ömrü diğer ürünlerden daha uzundur.
Karakılçık buğdayının en önemli karakteristik özellikleri diğer buğday türlerine göre esmer ve daha sert oluşudur. Bu sebeple pişirme süresi normal bulgurlara göre bir kaç dakika daha uzun olmaktadır.

Bulgurun yapılması ayrı bir ritüeldir.
Karakılçık buğdayları bulgurun kalite özelliklerini bozan sap, saman, taş, toprak, yabancı tohum ve hububat danelerinden temizlenir. Yıkama kaplarında birkaç kez yıkanarak toz ve yabancı maddelerin tamamen ayrılması sağlanır.
Temizlenen ve yıkanan buğdaylar ıslatma kazanlarına alınarak ıslatma işlemine tabi tutulurlar. Islatmanın faydası buğday tanelerinde bulunan nişastanın bünyesine gerekli suyu alarak pişme sırasında çabuk jelatinleşmesini sağlamaktır.
bünyesine yeteri kadar su almış buğday taneleri bakır kazanlarda odun ateşinde kaynatılır. Pişirme bulgurun kalitesini etkileyen en önemli işlem basamağıdır. Buğdayın pişmesi sırasında nişasta tamamen jelatinleşmeli ancak buğday danesi dağılmamalı ve nişasta açığa çıkmamalıdır. Bunun için buğday çok kuvvetli ateşte pişirilmelidir. Pişmenin tam olması gerekir. Dane ortadan kesildiğinde beyazlık kalmamalıdır. Pişen buğdayda topaklaşma, yapışma, dağılma, renkte koyulaşma (yanma) olmamalıdır. Pişirme için ilave edilen su miktarı iyi ayarlanmalıdır. Eğer kazanda su kalır ise bulgurun besin değerinde önemli kayıp meydana gelir.
Buğdayın tam olarak piştiğinden emin olunduktan sonra kazan ateşten alınır. Kapağı açılıp, tahta kürekle karıştırıldıktan sonra bulgurun üzeri bezle örtülerek bir süre bekletilir. Böylece tam olarak pişmeyen bulgurların buharla pişmesi sağlanır
Pişen buğdaylar sergi yerlerine taşınır ve 1-1,5 cm kalınlığında yayılırlar. Ara sıra karıştırılmak suretiyle iyice kurutulurlar.
Kurutulduktan sonra, kabuk soyma işlemi yapılmadan taş değirmeninde çekilir.

E ve B vitaminleri kompleksini içermesi beyin sağlığı için oldukça faydalı. Karakılçık bulguru, gerekli vitaminleri sağlayarak beynin fonksiyonlarını daha iyi bir şekilde yerine getirmesini sağlıyor.
İçerdiği yüksek lif oranınından dolayı uzun süre tokluk hissi veriyor.
Magnezyum ve manganez mineralleri açısından zengin olduğu için kemikleri korumaya birebir.
Anti-enflamatuar etkisi olan yiyeceklerin arasında başrolde olduğu için bedeni rahatlatıyor ve koruyor.
Selenyum açısından zengin olduğu için cildin beslenmesini sağlıyor.
Diyabet hastaları için harika bir seçenektir.
Yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletme de oldukça gereklidir.

Bulgur tercihen telis çuvallar da, bez torbalar da serin rutubetsiz bir ortamda 2-3 yıl saklanabilir.