Hattena | Firik Bulguru 1 kg
Hattena | Firik Bulguru 1 kg
Hattena | Firik Bulguru 1 kg

Hattena | Firik Bulguru 1 kg

Firik, kaynatılmak yerine közlenerek bulgur haline getirilir. Bu nedenle yerken ağzınıza harika isli bir tat gelir. Hafif kavrulmuş Firik Bulgurunun is kokan aroması ve kavrulurken kazandığı gevreklik ve kokusu sizi kendine çekecektir. Dolma ve pilav çeşitlerinizde kullanabilirsiniz. Pilavlık bulgur ile karıştırılarak da kullanılabililirsiniz.
Ürün Kodu : 055035101
Gramajı : 1 kg
Ambalaj : Bez Torba
18,00 TL 15,00 TL

Farklı dillerde yazılışları değişikte olsa aynı şekilde telaffuz edilir bulgur. Osmanlı saray mutfağında incelikli lezzetlere sahip pilavların sunumu törensel nitelikler taşır. Çorbaların, et ve sebze yemeklerinin, dolmaların, meyve ve tatlının arkasından sofraya getirilir ve yemek pilavla tamamlanır. Bu gelenek bugün hala Türkiye'nin bazı yerlerinde korumaktadır. Yemeğin bitiminde sofraya getirilen tabak dolusu pilav "sözkesen" yemeğin sona erdiğini sembolize eder.
Olgunlaşmaya yakın genç buğday başaklarının içinde bulunduğu kılçıklı kısmın ateş üzerinde kavrulması ve avuç içinde ovuşturularak buğday tanesinin üzerindeki kabuğun çıkması ile ortaya çıkan buğday tanelerine verilen isimdir firik. Eski Arami dilinde de frik “sürtmek” anlamındadır. Güneydoğu Anadolu mutfağında kullanılan firik buğdayının, kavrulma işlemi sırasında is kokusunun firiğe geçmesinden dolayı kendine has bir tütsülenmiş bir kokusu ve aroması vardır. Buğdayın daha çok dayanması için geliştirilen bu yöntem, zamanla tadı için yapılır bir hale gelmiştir. Firik bulguru isli bulgur şeklinde de isimlendirilir. Normal bulgura göre daha geç pişer.

Yapım aşaması zorlu geçen firiğin her tanesi çok değerlidir. Kasım aralık aylarında ekilen buğdayları olgunlaşmaya yakın bir zamanda yeşilken biçilir. Bir gün güneş altında kurumaya bırakılır. Ertesi gün "Firik ustaları" tarafından küçük yığınlar haline getirilen buğday başakları saplarıyla birlikte ateşe verilir ve tırmıklarla sürekli karıştırılarak tütsülenir.
Tütsüleme işleminin ardından 3-4 gün kurumaya bırakılan başaklar, tanelerine ayrılır ve değirmenlerde öğütülerek "firik bulguru" haline getirilir. Görünümü diğer bulgurlara oranla daha iri taneli olup yeşilimsi rengi vardır.

Firik yüksek derecede kalsiyum, fosfat, protein, potasyum içermektedir
Kan basıncının korunmasına yardımcı olur. Kas fonksiyonlarına katkısı vardır.
Yüksek miktarda demir içerir. Bağışıklık sistemine katkı sağlar.
B1 vitamini içerir. Çocukların gelişmekte olan sinir ve sindirim sistemini güçlendirir.
Yüksek lif kaynağıdır.
Kan hücrelerinin ve hemoglobinin oluşumuna katkıda bulunur.
Glisemik indeksi sayesinde diyabet hastalarının gönül rahatlığıyla tüketmesi önerilir.

Pilavlık bulgurla karıştırılarak pilavlarınıza, dolmalarınızasını ve çorbalarınıza farklı bir aroma katabilirsiniz.

Bu sitede alışverişlerinize ait ödemenizi SSL güvencesi altında kredi kartı ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Bilgileriniz 3. kişi ve kurumlarla kesinlikle paylaşılmamaktadır. Tüm işlemler 256 bit şifrelenerek ve doğrudan bankanız aracılığıyla gerçekleşmektedir. Ürünlerin teslim süreleri bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak 1-2 iş günüdür. footer-card